Gitaar reparatie


Vervelend als je gitaar stuk is,
of niet fijn speelt.
Dan stel ik graag mijn kennis en ervaring 
beschikbaar, om de problemen op te lossen.

 

foto: Bezig met werk aan de fretten
van een Spaanse gitaar. 
    

 

Wanneer is een gitaar wel goed?

Het is niet moeilijk: Het hout van een gitaar moet goed gedroogd en daardoor stabiel geworden zijn
De fretten moeten een goed speelvlak vormen onder de snaren. Alleen dan kunnen snaren heel laag afgesteld worden, zonder dat ze gaan buzzen (zoemen). Op de meeste gitaren zijn de fretten niet optimaal vlak, zelfs bij nieuwe instrumenten niet. Daar hoef je niet altijd last van te hebben. Vooral als je graag met een lage ‘action’ speelt, dan is de vlakte meer van belang. Het is niet altijd zichtbaar, maar vaak zitten de fretten niet allemaal goed vast in het toetshout. Snelle massaproductie maakt instrumenten beter betaalbaar, maar helaas niet altijd beter van kwaliteit. Door het inpersen van de fretten, in plaats van een voor een erin kloppen, wordt niet de best haalbare kwaliteit bereikt. Vooral aan beide uiteinden, kan een fret een heel klein beetje mee gaan veren wanneer je de snaar indrukt. Misschien is dat maar 1/100 van een millimeter, maar dat is al genoeg om een onzuiverheid in je geluid te veroorzaken. Bijgeluiden kunnen ook ontstaan als het contact van de snaar op de brug niet 100% is. Hetzelfde geldt voor het kammetje bij de kop van de gitaar. Dit zijn de belangrijkste punten. Daarnaast is de verstelbare pen in de hals van belang. Die moet de juiste tegenkracht geven aan de trekkracht van de snaren. Verder kunnen er problemen zijn met de stemmechanieken, of met het circuit op een elektrische gitaar. Pas wanneer alles goed werkt, dan is je gitaar optimaal.       

Snaarhoogte.

Fabrieksafstelling is nogal gemiddeld. Vaak kan het stukken beter.
  beforeafter
Een gitaar goed afstellen is een heel precies werk.
Het vraagt veel ervaring, vaardigheid en vooral ook gevoel.
Van mijn vroegere ervaring als beroepsmuzikant, heb ik in dit vak dan ook veel profijt.
Bij het afstellen speel ik ook veel, om te kijken hoe een gitaar aanvoelt en klinkt.
 .

Fretten Fender 70s 2013

 

 

 

 

Het inkloppen van nieuwe fretten.

 

Voor allerlei onderhoud en reparaties aan je gitaar, of voor ’n second opinion, kun je dus bij mij terecht.
Een kleine greep uit de vele mogelijkheden:
Kopbreuken, houtscheuren, ontstemmen, onderdelen vervangen en diverse storingen.
Defecte pickups kunnen door mij op de ouderwetse manier, opnieuw worden gewikkeld.
Je hebt dan weer een nieuw element, met behoud van de oude vintage sound.
Wanneer je het originele geluid wilt behouden, dan is dus opnieuw wikkelen beter dan je pickup vervangen. Dit is zo omdat oude magneten niet na te maken zijn. Ze hebben ’n typische weergave.
Ook wanneer je een speciaal geluid zoekt met bijvoorbeeld meer output, of met meer sustain (het lang aanhouden van de tone), dan kan ik met wikkelen veel voor je doen om jouw unieke geluid mede vorm te gaan geven.

ONDERHOUD
Om je gitaar in topconditie te houden is het verstandig om eens per jaar, of eens per twee jaar, de gitaar een onderhoudsbeurt te laten krijgen. Alles wordt dan nagekeken en indien nodig afgesteld, gesmeerd en schoongemaakt. Wij leven in huizen met vocht-arme centrale verwarming. Voor je gitaar betekent dit dat het hout te droog kan worden en op den duur zelfs daardoor kan gaan scheuren. Regelmatig onderhoud kan dit grotendeels voorkomen. De snaren van een akoestische gitaar kunnen te hoog staan, door het omhoog komen van het bovenblad. Het is normaal als dit in lichte mate gebeurt, maar het is beter om dan de snaren weer wat lager te laten afstellen, om verder ‘uitbuiken’ van het bovenblad te voorkomen. Dat speelt ook weer fijner. Ook speelschade op de fretten kan het beste, van tijd tot tijd worden bijgewerkt. Hiermee voorkom je vroegtijdige slijtage van de fretten en zo gaan ze veel langer mee. Stemmechanieken smeren, de raakvlakken nakijken op de brug- en kopkam (topkam). In elektrische gitaren kunnen storingen optreden door slijtage of door aanslag. Allemaal zaken die bij onderhoud aan bod komen. 

Strat pu

Een prijslijst vind je niet op mijn website, omdat die soms misleidend kan zijn. Kwaliteit is bij mij het belangrijkste uitgangspunt.
Prutswerk en lapmiddeltjes laat ik graag aan anderen over.
Dus jij krijgt mijn profesionele resultaten, gewoon tegen de vergoeding van de uren die ik aan je gitaar werk.
Zodra ik de gitaar gezien heb, dan doe ik een voorstel en dan weet je ook meteen wat het werk gaat kosten. 

Gitaar logo